За шта српску војску спремају Руси, а за шта Американци?

За шта српску војску спремају Руси, а за шта Американци?

SHARE

На белоруском војном полигону, уз Пољску, припадници Војске Србије заједно са падобранцима Русије и снагама Белорусије изводе антитерористичке војне вежбе под називом “Словенско братство 2017”. Истовремено, у бази Југ код Бујановца у току је вежба “Платинасти вук 17”, на којој учествује и 80 војника Оружаних снага Сједињених Држава.

“Тако треба”, одговара војни аналитичар Александар Радић на питање како види то што српски војници тренутно вежбају и с Русима и Американцима.

– Треба са свима вежбати, ако говоримо о струци, не о спољној политици, не о ономе шта су стратешка опредељења Србије на дужи рок.

Радић сматра да је јако корисно да наши војници што више долазе у контакт са другим војницима.

– Живели смо и у време комунизма у земљи која је била изолована од блокова, подсећа Радић и додаје да је новим генерацијама људи у војсци веома корисно да стално комуницирају са људима, да виде како се шта ради, да стекну самопоуздање.

– Само површно искуство је довољно да видите како ствари функционишу, а камоли да нешто радите активно током више дана с људима из других земаља, каже аналитичар.

Вежбе “Словенско братство” и “Платинасти вук” одржавају се годинама и увек у слично време.

– Не раде се вежбе за Нову годину. Имате пролећну и јесењу сезону вежби, мај–јун и септембар–октобар. То су природни периоди, каже Радић и објашњава да је “Платинасти вук” серија вежби коју финансирају Американци кроз Центар за обуку јединица за мултинационалне операције које се налазе у бази Југ у близини Прешева.

Руска војска је у обнови своје снаге после дугог кризног периода, и Русија покрива једну шестину копненог простора планете земље. То је војска земље која почива на империјалној традицији која има глобални значај. Према Радићевим речима, Американци другачије размишљају.

– Руска вежба је руска, сценарио “Словенског братства” је написан за руску војску. Када су долазили 2014, био је то стратешки маневар са ваздушно-десантним јединицама када се из ваздуха искрцавају оклопна возила, то су неки сценарији типични искључиво за руску ваздушно-десантну војску, каже Радић.

С друге стране, од Американаца очекујемо, како каже, високу технологију, а они обучавају наше снаге за разбијање демонстрација. Употреба војних снага у полицијске намене је у духу центра за мултинационалне операције јер некада ћете можда морати да радите оно што је 2004. НАТО радио на Косову.

– Све се одиграва између Прешева и Бујановца. Наша војска се обучава за гушење демонстрација — где, против кога, па да ли је то можда сценарио који ми можемо да имамо као реалан? Балканско искуство је, нажалост, тако да је употреба војске у задацима који су више налик полицијским можда и реалнији сценарио од десанта из тешког транспортног авиона, каже Радић и додаје да амерички војник оспособљава нашег војника како брзо и ефикасно да угуши демонстрације.

Извор: rs.sputniknews.com

Share to Facebook