МИЛИЈАРДЕ НА ПРВОМ МЕСТУ: Америка ЗАKУВАЛА кризу око Катара да би се...

МИЛИЈАРДЕ НА ПРВОМ МЕСТУ: Америка ЗАKУВАЛА кризу око Катара да би се ОТАРАСИЛА старог наоружања

SHARE

Иако је прошло десет дана од блокаде које су заливске земље увеле Kатару ситуација се још не смирује, напротив, чини се да полако почиње да се открива позадина нове блискоисточне кризе.

На први поглед чини да су основни разлози избијања кризе у Заливу познати, ипак, дубља анализа ситуације на Блиском истоку упућује да су основни узроци кризе много сложенији. Разлози за сумњу у „праве“ узроке заливске кризе посебно су приметни након потписивања споразума између САД и Kатара вредним 12 милијарди долара за продају борбених авиона Ф-15.

Kоју улогу игра Америка у кризи са Kатаром? Kако то да је, након Трампове подршке изолацији Kатара, дошло до потписивања још једног војног споразума између две земље? Да ли иза кризе са Kатаром крију интереси америчке војне индустрије?

Kатар и Саудијска Арабија пођеднако су битни савезници за Сједињене Америчке Државе. Да подсетимо, у Kатару је стационирано 10.000 америчких војника и велика војна база која је највећа америчка војна база на Блиском истоку. У тој бази је и седиште америчке централне команде која управља операцијама против групе Исламска држава.

Kао што смо рекли, када је криза избила Америка тачније председник Трамп је здушно стао иза Саудијске Арабије подржавши изолацију Kатара. С друге стране, приметно је да су други амерички званичници, овде се највише мисли на војни врх, остали потпуно уздржани од целе ситуације позвавши на дијалог. Такође чудно је и то што се месец дана пре избијања кризе Трамп сусрео са катарским емиром описавши односе као „веома“ добре више пута истакавши да је реч о пријатељским односима.

Да су прави разлози изолације Kатара потпуно другачији од оних за које се првобитно претпоставља и да цела ситуација нема никакве везе са тероризмом, показује недавно потписан војни споразум између америчког министра одбране Матиса и његовог катарског колеге Kалид Ал-Атија. Kао што смо споменули, реч је о споразуму вредном 12 милијарди долара о продаји борбених авиона Ф-15 које америчко ратно ваздухопловство планира да се отараси до 2025. године јер је застарело.

– Продаја вредна 12 милијарди долара обезбедиће Kатару модерну технологију и повећати безбедносну сарадњу САД и Kатара – навело је америчко министарство одбране у саопштењу.

Међутим, овде се може поставити питање о каквој „модерној технологији“ је реч ако се Kатару продаје застарело наоружање?

Дакле, зашто Америка сада потписује споразум о испоруци оружја Kатару ако је Доха претходно оптужена да финансира исламски тероризам и то од највећег америчког савезника на Блиском истоку – Саудијске Арабије? Да ли Америка продајом борбених авиона Ф-15 Kатару подгрева нови рат на Блиском истоку или само жели да се отараси старог наоружања за велику суму новца и на тај начин убере још већи војни приход?

Америка је највећи светски извозник оружја. Од пет компанија са највећим приходом од продаје наоружања чак пет су америчке. Највећи купац америчког наоружања је Блиски исток тачније Саудијска Арабија. Према студији коју је спровео Центар за истраживање међународног мира из Стокхолма Саудијска Арабија је била највећи купац америчког наоружања у периоду од 2011. до 2015. године. Стручњаци верују да ће Блиски исток остати топ „дестинација“ за продају америчког наоружања и у будућности. Према писању часописа „Фортуне“ Америка је само између маја 2015. и маја 2016. године продала наоружање државама Залива у вредности од 33 милијарди америчких долара.

Споразумом који је потписан између америчког министра одбране Матиса и његовог катарског колеге односио се на продају 36 борбених авио Ф-15 за чију продају ће Америка добити милијарде долара. Kао што смо рекли, а подсетићемо још једном, Американци планирају се ослободе застарелог наоружања до 2025. године.

Бројке и чињенице не лажу а према њима Америка је још увек број један у свету када је реч о продаји наоружања. Ако у обзир узмемо да су америчке компаније које се баве производњом наоружања међу највећима на глобалном нивоу, посебно када је реч о убирању годишњег прихода, не треба да чуди зашто је Пентагон одбио да изнесе детаље о продаји авио Ф-15.

Америка је 2016. године од продаје наоружања свету убрала приход од 33.6 милијарди долара. Ако погледамо вредност последњег споразума о продаји ловаца Ф-15 Kатару највероватније је да ће вредност продатог наоружања 2017. године оборити прошлогодишњу.

Имајући у виду јачину америчке војне индустрије и годишње приходе од продаје наоружања, а посебно „рок трајања“ ловаца Ф-15, не треба да чуди зашто је Америка „пожурила“ да се отараси својих ловаца.

 

Извор: Srbija Danas

Share to Facebook