НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА САД ОТКРИО: За 5 година више нећемо бити светска сила,...

НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА САД ОТКРИО: За 5 година више нећемо бити светска сила, Кина и Русија уздрмале НАТО (ВИДЕО)

SHARE

Генерал Џозеф Данфорд, начелник генералштаба Оружаних снага САД указао у Сенату да је Пентагон последњих година имао буџет на нивоу 450 милијарди долара и открио да Копнене снаге САД и ратна флота због тога имају проблеме са борбеном готовошћу, а да војној авијацији фале и пилоти и авио-механичари.

Ако Пентагон не буде имао стабилно и на потребном нивоу финансирање, Сједињене Државе ће већ кроз пет година изгубити способност да обезбеђују своје војно присуство и војну силу у свету – оценио је Џозеф Данфорд.

Учинио је то за време слушања у комитету Сената САД за оружане снаге. Начелник америчког генералштаба (комитета начелника штабова) нагласио је да Америка већ губи војну доминацију у свету и да своје позиције препушта „потенцијалним противницима“.

Додао је: „А способност демонстрације војне силе изван сопствених граница налази се у самим темељима наше одбране. Зато морамо повећавати своје одбрамбене могућности“.

Генерал Данфорд је указао да је Пентагон последњих година имао буџет на нивоу 450 милијарди долара и открио да Копнене снаге САД и ратна флота због тога имају проблеме са борбеном готовошћу, а да војној авијацији фале и пилоти и авио-механичари.

Први генерал САД у овом контексту је упозорио сенаторе:

„Ми морамо кренути путем обнове своје подривене супериорности, а за то је потребно одговарајуће финансирање“.

Пре неки дан је шеф Пентагона, генерал Џејмс Матис, јавно рекао да је после преузимања дужности био шокиран ниским нивоом борбене готовости америчке војне силе.

Матис је, иначе, изјавио да Вашингтон брину учестали летови руских војних авиона у близини Аљаске:

„Не схватам шта Руси тим летовима желе да постигну. Међутим, када се то сагледа заједно са њиховим угрожавањем демократије преко сајбер-простора и оним што раде у Сирији – онда летови њихових „Медведа“ (Ту-95) у близини Аљаске мора да нас веома забрињава и ми морамо да то прекинемо“.

Наравно, није објаснио како Пентагон замишља да спречи Русију да њени авиони лете међународним ваздушним простором поред Аљаске.

Матис је указао да су поменути руски авиони за протеклих шест недеља пет пута летели поред Аљаске.

Данфорд: Русија ради на потенцијалима који ће јој омогућити да подрије целовитост НАТО

У Преставничком дому оценио да су напори Москве и Пекинга усмерени на ограничавање Американцима „слободне пловидбе“ и на ометање Вашингтона да „остварује и задржи доминацију у ваздуху“.

У том извештају је такође признао да Кина са својим ловцима пете генерације, ракетама ваздух-ваздух и модерним системима ПВО представља „сметњу да САД извршавају своје обавезе пред пацифичким савезницима“.

Генерал Џозеф Данфорд – означио је Русију, Кину, Иран и Северну Кореју као кључне изазове за војну силу САД.

Његова функција се формално назива – председник Комитета начелника штабова Оружаних снага САД, али је много битније што је Данфорд свом списку „кључних изазова“ додао и екстремизам.

Главни генерал Сједињених Држава, у документу који је припремио за комитет Представничког дома за Оружане снаге, на истом таласу је још додао:

„У данашњој стратешкој ситуацији имамо пет кључних изазова – Русију, Кину, Иран и Северну Кореју, а такође екстремистичке организације. То је пет најочигледнијих проблема који стоје пред Оружаним снагама САД“.

Данфорд је објаснио да су Русија и Кина „убрзале реализацију програма модернизације својих оружаних снага ради асиметричног парирања војној доминацији Сједињених Држава“.

Указао је да су напори Москве и Пекинга усмерени на ограничавање Американцима „слободне пловидбе“ и на ометање Вашингтона да „остварује и задржи доминацију у ваздуху“.

Приписао је Русима и Кинезима и амбицију да пређу на коришћење „сложених система војног управљања“.

Данфорд сматра да Русија „наставља да инвестира у пуни спектар могућности за ограничавање способности САД да остварују своје обавезе према НАТО“. Нагласио је да под тиме подразумева повећавање руских потенцијала у космосу, сајбер-простору, на копну и морима“:

„Русија такође модернизује све елементе своје нуклеарне тријаде и своје нестратешко атомско оружје. Русија ради на потенцијалима које ће јој омогућити да подрије целовитост НАТО“.

Данфорд је предочио Представничком дому да је Кина „иницирала обухватни програм модернизације и повећавања стратешког и ненуклеарног војног потенцијала“.

Посебно је указао да Пекинг наставља да шири своје војно присуство у Јужном Кинеском мору и да улаже у конструкцију и производњу космичког и хиперсоничног оружја, крстарећих и балистичких ракета.

Генерал Данфорд је – свеједно, да ли само тактички или искрено – признао да Кина са својим ловцима пете генерације, ракетама ваздух-ваздух и модерним системима ПВО представља „сметњу да САД извршавају своје обавезе пред пацифичким савезницима“.

Share to Facebook