РУСИЈА ПРАВИ ШПИЈУНСKУ БАЗУ У СРБИЈИ: Сулада теорија америчког специјалца за Балкан

РУСИЈА ПРАВИ ШПИЈУНСKУ БАЗУ У СРБИЈИ: Сулада теорија америчког специјалца за Балкан

SHARE

Високи званичник Стејт департмента тражи од Србије да припадницима руског хуманитарног центра не одобри дипломатски статус… Американци, наводно, уплашени за безбедност своје базе у Бондстилу.

Брајан Хојт Ји, заменик помоћника државног секретара САД, оптужио је Русију и руског председника Владимира Владимировича Путина да у Нишу тајно праве шпијунску војну базу!

Високи функционер Стејт департмента који важи за „специјалца“ за Балкан затражио је од власти у Београду да припадницима Српско-руског хуманитарног центра нипошто не одобри дипломатски статус.

Он је рекао да се руски центар у Нишу налази исувише близу административне линије с Kосовом и да тако директно угрожава безбедност америчке базе „Бондстил“!?!

Страх од сукоба

Хојт Ји је у сенатском Пододбору за европску и регионалну безбедносну сарадњу нагласио да је од „виталног значаја за Вашингтон да Србија иде ка ЕУ, иако има јаке културолошке и историјске везе са Русијом“.

– Брине нас такозвани руски хуманитарни центар у Нишу, не због оног што је он сад, него због онога што би он могао да постане. Поготово ако Србија испуни оно што Русија тражи: специјални статус и имунитет за особље тог центра. Искрено сумњамо да Русија намерава да помогне Балкану на путу ка ЕУ. Тај центар је у Нишу, близу границе с Kосовом где имамо 600 америчких војника и још 4.000 НАТО војника и никако није позитиван помак – рекао је Хојт Ји и лицемерно поручио да је јако важно да Србија има контролу над својом територијом.

– Ако Србија дозволи Русији да у Нишу оформи центар за шпијунажу, изгубиће контролу над делом територије. Тренд јесте забрињавајући, али је Црна Гора успела да одупре руском утицају и ситуација у Македонији се стабилизовала уз америчку помоћ и помоћ ЕУ – подвукао је Хојт Ји.

Министар спољних послова Ивица Дачић, на другој страни, каже за Информер да је дошло време да се реши статус центра.

Баш се забринуо за нас…
Ако дозволи Русији да оформи центар за шпијунажу, Србија ће изгубити контролу над делом територије
Брајан Хојт Ји, високи званичник Стејт департмента.

– Још од 2014. постоји Споразум о условима боравка, привилегијама и имунитету представника Српско-руског хуманитарног центра. Дакле, или ћемо тим људима дати статус који им као странцима припада или ћемо морати да затворимо центар који је јако значајан за нашу земљу…

Истина, ЕУ је против механизма цивилне заштите који обухвата више држава, али овај центар је формиран на основу билатералног споразума с Русијом и нема никакве везе с осталим земљама – подвлачи Дачић.

Чиста измишљотина

Kаријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да Српско-руски хуманитарни центар нема никакво војно значење.

Чему служи центар у Нишу

* Спречавање и отклањање ванредних ситуација, укључујући гашење пожара
* Пружање хуманитарне помоћи становништву настрадалом у ванредним ситуацијама
* Реализација пројеката и програма на територији Србије, укључујући разминиравање
* Обука и повећање квалификација стручњака у области ванредних ситуација
* Тестирање и демонстрација ватрогасно-спасилачких средстава и технологија.

– Није истина да Руси теже да направе шпијунски центар у Нишу. Реч је о центру за специјалне ситуације у области ванредног хуманитарног деловања у случају поплава и сличних непогода. Американцима, међутим, јако смета свако руско присуство у Србији, они желе да га ослабе и да успоставе доминацију НАТО. Зато пласирају измишљотине – закључује Миливојевић.

 

Извор: D. Kljajić – M. Dobromirović / Informer.rs

Share to Facebook